| Kviz- moja draga BiH | |
|
+11nerka halima ummu-fatima Amam ummu_aisha UmmuEsma Nane Soraya Ummu Adnan amina misbaah 15 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
amina
Broj komentara : 501 Age : 42 Registration date : 2007-05-10
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Tue Dec 25, 2007 4:38 pm | |
| Bosan je u prvim stoljećima nove ere bila dio čijeg carstva? | |
|
| |
halima
Broj komentara : 483 Registration date : 2007-02-01
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Tue Dec 25, 2007 7:32 pm | |
| | |
|
| |
amina
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Tue Dec 25, 2007 11:06 pm | |
| | |
|
| |
halima
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Wed Dec 26, 2007 11:24 am | |
| ZEMLJA Granica Bosne je duga 1 538 kilometara. Bosna lezi na Balkanu i u centralnom dijelu X-Jugoslavije. Historija o Bosni kao drzavi/republici ide unazad hiljadu godina, i bosanska sudbina je da lezi na tacki krizanja Istoka i Zapada, sto se odrazava i u bosanskoj kulturi. Ime "Bosna i Hercegovina" je kao sto vidite podjeljena u dva dijela, ali vrlo cesto koristimo samo "Bosna", kao neku skracenicu za citavu drzavu. Bosna se razlikuje od Hercegovine historijski kao i geografski.
PITANJE 1: Bosna je sjeverni dio, i tu teku rijeke ka sijeveru. U koju rijeku se ulijevaju i u koje more? Kakva je razlika u odnosu na Hercegovinu?
PRIRODA Razliciti dijelovi BiH imaju i velike razlike u klimi, temperaturi, vegetaciji itd. Najprodniji dio je ravnica na sijeveru (Posavina) do rijeke Save. Centralna planinska podrucja daju dobru pasu za ovce itd., dok planine prema Jadranskom moru vecinom su siromasne zelenilom. U centralnom dijelu BiH se nalaze velike sume (svih vrsti), i klima daje mogucnost naseljavanja na velikim visinama (planinama), preko 1000 m. U planinama prekrivenim sumom moze se naci veliki broj divlji zivotilja, kao npr. medvjed, divlja macka, vuk, divlja svinja itd.
PITANJE2: Najvisocija planina (visa od 2000 m)? | |
|
| |
hejsreco
Broj komentara : 262 Age : 45 Registration date : 2007-06-22
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Wed Dec 26, 2007 9:10 pm | |
| Pitanje 1: uljevaju se u savu, sava u dunav a dunav u crno more... Pitanje 2: najvisa planina je maglic sa 2386m izndad mora... jeli to to? | |
|
| |
halima
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Thu Dec 27, 2007 10:36 am | |
| | |
|
| |
hejsreco
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Fri Dec 28, 2007 5:00 am | |
| od koje godine su granice bosne i hercegovine ovake kao sto su danas, i gdje je se to zakljucilo? | |
|
| |
hejsreco
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Sun Dec 30, 2007 2:37 am | |
| | |
|
| |
amina
| |
| |
hejsreco
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Mon Dec 31, 2007 10:37 pm | |
| granice bosne i hercegovine kao zemlja bez entiteta, kavke su bilje prije jugoslavije i tokom jugoslavije a i danas su jos take... | |
|
| |
hejsreco
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Thu Jan 03, 2008 12:00 pm | |
| drage seke izgleda je moje pitanje malo previse tesko, tako da neka druga seka postavi pitanje sto je lakse odgovor na moje pitanje je bio 1878 na berlinskom kongresu | |
|
| |
halima
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Fri Jan 04, 2008 12:52 pm | |
| Ma nije valjda pretesko, mozda sestre ne navracaju redovno na ovaj dio foruma. Ja sam ovih dana recimo bila malkice offline Evo jedno jednostavno pitanje. Navesti tri pjesmice koje govore o Bosni. | |
|
| |
halima
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Sun Jan 06, 2008 5:47 pm | |
| Sta je sad? Pitanje pretesko ili niko ne dolazi ovamo??? | |
|
| |
Ummu Adnan
Broj komentara : 318 Age : 48 Registration date : 2007-01-31
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Sun Jan 06, 2008 7:55 pm | |
| Selam seke 1.neznam pravi naziv pjesme, ali ide "Bosno moja, divna mila...." 2.----!!!!!!!!---------!!!!!!!!!!!!!!!!---- "Vracam se majci u BOSNU..." 3. i jedna od Dine Merlina "Bosnom behar probeharao.." et, neznam jel to tacan odgovor | |
|
| |
Ummu Adnan
Broj komentara : 318 Age : 48 Registration date : 2007-01-31
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Wed Jan 09, 2008 12:04 am | |
| sta bi??? jesi seko halima mislila na pjesme ili pjesmice, ili mozda mislis na djecije pjesmice o Bosni.imam i takvih | |
|
| |
halima
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Thu Jan 10, 2008 12:19 am | |
| Mislila sam vise na poeziju - literatura, recimo pjesmice:
1. BOSNI
(Povodom uredbe o ukidanju službenog naziva - Bosna)
Ubijaju te. Smrtnu ti izrekoše osudu. Tebe više ne smije biti. I uspomenu valja cak kriti na tebe. O, Bosno moja, o, jado moja, o, zemljo moja, majko i nano i neno! Zemljo, ti crna crnice prhka iz koje nice snijetljivo klasje i nekad - kad su opake suše stabljike krhke, žute, polusvele - namjesto bujnih i zelenih šuma kukuruza...
O, ti moj kameni i bijedni kršu s kozama, panjima, mršavim konjima, cija su ledja oglodali samari, cije su noge iskrivili sjenari kad su s planina kroz duboki snijeg vukli težak teret, sitnom blagu hranu. O, ti moj gladni sušicavi raju koliba, bunjišta, horoza i jare, potoka, što pjesmom svog vjecitog toka neveselu našu sevdalinku poju, pjevaju poravno, mada nije ravno ništa u tebi, neg zgurena brda, povijena ledja i kvrgave šake. Tebe ubijaju. Hoce, da te nema i stide se tebe. Tebe, Bosno, majko!...
U tebi nisam ugledao sunca, tvojom me rijecju ne uspava majka u bešici prostoj kraj ognjišta crna uz klokot žute na vergili pure...
I nije šuma, tvoj sjajni ogrtac bilo prvo ruho božansko što vidjeh, i nisu tvoji crni dijamanti iz Kaknja, Breze, Zenice il Kreke bili prvi nakit, što me zimi kiti - ipak te volim, i placem, i placem, ali ne nad grobom, jer ti mrtva nisi, nego nad sudbinom, nad sramotnim trenom i nad tvojom djecom, nad tom jadnom rajom, koja dozvoljava da te tako hule!
Bosno moja, moje tugovanje! Bosno moja - tužno robovanje! Bosno moja - ti ropkinja nisi, dok planinom tvojom gorštak hodi, dok u tebi živi pjesma o slobodi, dok klokoce mandra u kotlu ijednom, dok rijeke teku i potoci tvoji, koji u žuboru, u svom vjecnom pjevu u doline nose pjesmu, koja bodri i - premda žalosno - ipak pjeva, pjeva, pjeva našu pjesmu, pjeva pjesmu Bosne, bijene, ponosne, pjeva sevdalinku: Bosno moja, moje tugovanje, Bosno živa, Bosno vjecno živa!...
Enver Colakovic
2. Bosna
Bosna je zemlja prepuna čari, Trepeta šuma i bljeska vode, Brda joj kite gradovi stari, Nad njima sinji oblaci brode. Čini se, to je začaran kraj Kroz koji vilu progoni zmaj.
Duboke gore svečano ćute U mirnoj sjenci bez ljudskog zova, Tu medo tapa niz tajne pute, A obnoć huče premudra sova. Na proplancima, sve ti se čini, Igraju vile na mjesečini.
A vjeverice - uz trku mnogu - repova trista, hiljadu nogu!- Na glavu Bosnu staviti mogu.
I duh rudarski s punom paradom: S pijukom, lampom i dugom bradom, U kristal kucka, kamenje para, Kroz Bosnu traži rudišta stara, Pod zemljom brdo gvozdeno buši, Uz vreli izvor obojke suši.
U gori stijena trepti k'o živa, Niz nju se voda studena sliva, Biserom gori najmanja kap. A već u klancu, blještav k'o srma, Potok se ruši s kamena strma I pravi prvi pjenušav slap.
Na kraju - gledaj - rijeka se vije, Matica brza sredinom bije...
Branko Ćopić
3.Zapis o Bosni
Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki A kto je ta sta je ta da prostis Gdje li je ta Odakle je Kuda je Ta Bosna Rekti
A zapitani odgovor njemu hitan tad dade: Bosna da prostis jedan zemlja imade I posna I bosa da prostis I hladna i gladna I k tomu jos Da prostis Prkosna Od Sna (Mak Dizdar) | |
|
| |
halima
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Thu Jan 10, 2008 12:20 am | |
| Ummu Ajna postavi sljedece pitanje | |
|
| |
halima
| |
| |
halida
Broj komentara : 76 Age : 43 Registration date : 2007-11-26
| Naslov komentara: pitanje Mon Jan 14, 2008 10:23 pm | |
| sellam evo jedno novo pitanje:Navedi nazive kantona i njihove redne brojeve,npr. 1.USK 2. .... | |
|
| |
amina
| |
| |
halida
Broj komentara : 76 Age : 43 Registration date : 2007-11-26
| Naslov komentara: pitanje Tue Jan 15, 2008 12:22 am | |
| eto halalite seke nisam primijetila da je bilo.idemo na sljedece,5 korpus ima ratni naziv,kako? | |
|
| |
halima
| |
| |
UmmuEsma
Broj komentara : 532 Registration date : 2007-02-04
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Thu Jan 17, 2008 1:56 am | |
| e ja sada hocu da postavim pitanje i ako nije moja reda Kada ce Bosna uci u Europsku Uniju? a)jednog lijepog dana kada pticice budu pjevale i sunce sjalo b)insaAllah c)nikad | |
|
| |
ummu_aisha
Broj komentara : 47 Registration date : 2007-04-14
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Thu Jan 17, 2008 2:56 am | |
| | |
|
| |
halima
| Naslov komentara: Re: Kviz- moja draga BiH Sat Jan 19, 2008 2:30 am | |
| Ne kvarite temu, Esmina nemoj da trazim Postavi ozbiljno pitanje! | |